Årets perenn

Perennagruppen har utsett Fjäderaster, Kalimeris incisa ’Madiva’ till Årets perenn 2024

Motiveringen lyder:
Underbar blomning, fin form, superstadig, frisk och fräsch, härdig och fyller ut mellan andra växter på ett strålande sätt. Superlativen tycks aldrig ta slut när svenska perennodlare beskriver Kalimeris incisa ’Madiva’, fjäderaster. ”Den är helt enkelt otroligt bra” är det samlade omdömet från Perennagruppen, som med acklamation utsett sorten till Årets perenn 2024.

’Madiva’ blommar makalöst rikt och länge. Vanligtvis börjar plantorna blomma i slutet av juli. De fyller sedan på med blommor kontinuerligt till oktober-november. Ny blomning utvecklas strax ovanför den äldre, vilket innebär att plantorna ständigt är översållande av fräscha, stjärnformiga blommor. De vissna krymper snabbt ihop och döljs under nytillväxten. Blommorna är ljust rosavioletta till vita med gult öga och cirka fyra centimeter vida. De friskt gröna och lansettformiga bladen ger fräsch och fin grönska som får gula inslag under hösten.

Växtsättet hos fjäderaster ’Madiva’ är fylligt, kompakt, rundat och anmärkningsvärt stadigt. Sorten blir ungefär 80 centimeter hög och behåller sin halvklotform så länge det finns tillräckligt med utrymme. Det här är en perenn du aldrig behöver stötta eller binda upp – den står tätvuxen, snygg och stabil hela säsongen. Plantorna håller sig dessutom helt friska och blommorna uppskattas av många insekter.

Prisad internationellt

De svenska odlarnas entusiasm för ’Madiva’ går helt i linje med uttalanden från internationell expertis. ”Outstanding” var ISU-juryns bedömning när den korade sorten till vinnare vid 2002 års provodling av nyheter i Nederländerna. ISU, Internationale Stauden-Union, är den internationella organisationen för odlare av perenner och närliggande professioner. De testar kontinuerligt nyheter i perennsortimentet från olika förädlare och delar ut prestigefulla priser till särskilt värdefulla tillskott. Ursprunget till Kalimeris incisa ’Madiva’ var en fröplanta av K. incisa ’Nana’ vid försöksstationen i Boskoop, Nederländerna, där man arbetar med utveckling av nya och bättre sorter av perenner.
 
Fullt härdig
 

Sedan 2002 har ’Madiva’ hunnit testas grundligt i olika miljöer och i olika delar av Sverige. Sorten har visat sig platsa i grupp A i Perennagruppens indelning utifrån vinterhärdighet. Det är gruppen för de mest tåliga perennerna, de som övervintrar pålitligt i respektive växts rätta läge. För ’Madiva’ innebär rätt läge en plats i sol till halvskugga och väldränerad, näringsrik och medelfuktig jord. Som etablerad klarar den även torra perioder. Lämpligt planteringsavstånd från centrum till centrum på plantorna är 40 cm.

Det finns flera utmärkta sorter av Kalimeris incisa på marknaden men ’Madiva’ står ändå i en klass för sig. Ingen annan fjäderaster är lika stadig, blomrik och robust. Sorten blir också något högre och kraftigare och har större blommor och blad än sina artfränder. ’Madiva’ är ett fynd även för offentliga miljöer eftersom den är synnerligen lättskött och långlivad.

Sällskapsväxter

Fjäderaster ’Madiva’ passar i allt från finrabatten till naturlika planteringar och i stora sjok. Blommornas milda ton går väl ihop med nästan alla andra blomfärger. Förutom i planteringar är ’Madiva’ fin i buketter.
 
Några förslag på goda grannar till Kalimeris incisa ’Madiva’:
 
Ulleternell, Anaphalis triplinervis. Silvrigt bladverk och vita blommor.
 
Silvrig höstanemon, Anemone tomentosa ’Föräldrahemmet’. En gammal och särskilt härdig sort med ljust rosalila blommor i luftiga klasar.
 
Stjärnflocka, Astrantia major. Fyllig perenn med blomskyar som skiftar i färg beroende på sort, från vitt över rosa till mörkt röd.
 

Majbräken, Athyrium filix-femina. Tålig ormbunke med vackra, sirliga, friskt gröna blad.

Blodormrot, Bistorta amplexicaulis ’Blackfield’. Frodigt bladverk och långa, slanka ax med mörkröda blommor.
 

Tuvrör, Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’. Upprättväxande, högt prydnadsgräs som är vackert nästan hela året. Halmgula vippor och gul höstfärg.

Palmstarr, Carex muskingumensis. Frodigt, lysande grönt prydnadsgräs.
 
Solhatt, Echinacea. Härlig blomning i högst varierande färger beroende på sort.
 

Blå bolltistel, Echinops bannaticus. Stadig växt med kraftigt bladverk och stora, klotrunda blomställningar i blåviolett. Nyans beroende på sort.

Trädgårdsnäva, Geranium ROZANNE. Handflikigt bladverk och stora, blåvioletta blommor under lång tid. Marktäckande.
 

Gillenia, Gillenia trifoliata. Stjärnlika, vita blommor på tunna, röda blomstjälkar. Buskigt växtsätt och fin höstfärg.

Solbrud, Helenium. Blommar generöst i gult, orange eller rött beroende på sort.
 
Glansmiskantus, Miscanthus sinensis. Praktfulla, stora prydnadsgräs med vackra, långa blad. Underbara, skimrande vippor i nyans som varierar med sort.
 
Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida var. sullivantii ’Goldsturm’. Härligt orangegula blommor med mörkbrun mitt mot mörkgrönt bladverk.
 

Höstälväxing, Sesleria autumnalis. Prydnadsgräs med smala, gröna blad i tuvor. Smala, silvrigt grå ax som övergår i ljusbrunt.

Kransveronika, Veronicastrum virginicum. Upprätt, reslig perenn med långa, smäckra blomspiror i vitt, rosa eller violett.

Årets perenn utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård/Plantskola. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad.

ÖPPETTIDER:

Måndag: 11-18
Tis, ons: Stängt
Tors, fre: 11-18
Lörd, sön: 10-15
Helgdagar: 10-15

(Avvikelser kan förekomma)

Kristinelunds
Trädgård

Kristinelunds Trädgård

Finja 2524B, 282 91 TYRINGE

OBS! Vi tar endast swish eller kontant betalning. Ej kort.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.